Löydä itsesi ja muuta maailmaa | Sirinium
» » Löydä itsesi ja muuta maailmaa

Löydä itsesi ja muuta maailmaa

 Tämä on kirjoitus siitä,
  • miten käsitykseni life coachingista muuttui hihhuloinnista tehokkaaksi muutoksen työkaluksi,
  • miksi on hyödyllistä ottaa vastuu omasta itsestään, ja
  • miten maailma muuttuu ihan vain sillä että on oma hyvä itsensä.
Ja lopussa tunnustan, että voin olla myös täysin väärässä.

Life coaching – matka hihhuloinnista oivalluksiin

Lähdin aikanaan life coaching -valmentajakoulutukseen hetken mielijohteesta.

En tiennyt coachingista siinä vaiheessa yhtään mitään, ja epäilin asiaa ja koko kurssia ihan viimeiseen asti. Epäilykseni jatkui vielä koulutuksessakin ensimmäisten kuukausien ajan.

Mietin jo, että oliko tämä minulle nyt todella kallis vikatikki.

Mietin jo, että oliko tämä minulle nyt todella kallis vikatikki.

Koska edessä kuitenkin oli tätä hihhulointia kokonainen vuosi, ajattelin, että ehkä sittenkin voisin kuvitella tästä olevan minulle jotain hyötyä.

Ja sitten kuvittelin. En enää muista mikä oli kimmokkeena oivallukselleni, mutta kolmannen koulutuskuukauden lähipäivillä lopulta luovuin epäilyksestäni. Päästin irti pätemisestä toisten silmissä. Nautin olostani koulutuksessa sekä kaikesta uudesta mitä heti koulutuksen alusta asti opin itsestäni.

Muutaman kuukauden hihhulointi tuotti minulle viimein oivalluksen, että oikeasti olen paljon enemmän kuin mitä olin siihen mennessä oppinut itsestäni ajattelemaan ja uskomaan.

Muutaman kuukauden hihhulointi tuotti minulle viimein oivalluksen, että oikeasti olen paljon enemmän kuin mitä olin siihen mennessä oppinut itsestäni ajattelemaan ja uskomaan.

Oivalsin myös, että voin muuttaa maailmaa ainoastaan muuttamalla itseäni. Ja koska olen jo pitkään (ehkä aina) ollut omalla tavallani maailmanparantajatyyppiä, tämä näkökulman keskittäminen itseen oli iso helpotus. Helpotus siksi, että olin jo itsekin todennut, että en voi muuttaa toisia. Ja nyt minun ei enää tarvinnutkaan – yrittää muuttaa asioita tai toisia ihmisiä (tai kumpaakin, kuten olin tottunut ajattelemaan), mikä olikin jo alkanut tuntua kovin työläältä. Riittääkin, että muutun itse, jolloin oman muutokseni ja muuttuvan toimintani kautta myös asiat ja ne toiset ympärilläni muuttuvat. Muutan maailmaa muuttumalla itse. Kun minä olen parempi, maailma on parempi.

Muutan maailmaa muuttumalla itse. Kun minä olen parempi, maailma on parempi.

Jokainen on vastuussa omasta itsestään, eikä kukaan voi (vaikka kuinka haluaisi) hoitaa toisen tonttia. Mutta samalla – miten paljon voisikaan tapahtua, jos jokainen todella huolehtisi oman tonttinsa, ja todella vain oman tonttinsa, kuntoon? Mitä jos jokainen ottaisi tietoisesti vastuun omasta itsestään?

Vastuu omasta itsestä vahvistaa vastuuta toisista

Valitettavan usein ajatus, että jokainen on vastuussa omasta itsestään ja elämästään, yhdistetään suoraa päätä kylmäkiskoiseen itsekeskeisyyteen ja välinpitämättömyyteen ilman että asiayhteyksiä mitenkään todistetaan tai edes odoteta todistettavan. Yleensä tällöin kuitenkin kyse on vain pelosta, joka saa itse kunkin kiertämään varsinaisen asiasisällön yhteiskunnallisen uskomusjärjestelmän kautta.

Ennemminkin vastuuta omasta itsestä kannattaisi tarkastella vastuuna jatkuvasta ihmisenä kasvamisesta ja vastuuna omista valinnoista ajatusten ja tekojen tasoilla.

Vastuuna kuunnella omaa sisäistä viisauttaan keskellä maailman hälyä. Vastuuna olla tietoinen omista tuntemuksistaan. Vastuuna kuunnella sydämensä ääntä päätöksenteon kynnyksellä. Vastuuna toimia asioissa, joista voi itse päättää. Vastuuna päästää irti ja olla murehtimatta asioista, joihin ei itse voi vaikuttaa tai joista ei itse voi päättää.

Vastuu omasta itsestä on vastuuta omista valinnoista ja henkilökohtaisesta kasvusta.

Ja miksi tämä nyt sitten on tärkeää? No vaikkapa siksi, että kokemuksesta tiedän, että vastoin vastuullisuuden painavaa luonnetta ja raskasta taakkaa, vastuun ottaminen omasta itsestä antaa voimaa.

Oman itsensä kuunteleminen rakentaa luottamusta. Tietoisten valintojen tekeminen luo sisäistä rauhaa.
Se, että on itse merkityksellinen itselleen ja kokee itse olevansa merkityksellinen, tekee myös omasta työstä ja elämästä merkityksellistä.

Näin olen itse kokenut. Kun huolehdin omasta itsestäni, jaksan paremmin huolehtia myös toisista. Kun olen kiinnostunut itsestäni, välitän enemmän myös toisista. Kun haluan parantaa asioita omalla sarallani, haluan enemmän ja enemmän auttaa myös toisia pärjäämään paremmin ja menestymään. Käänteentekevästi vastuun kantaminen omasta itsestäni lisää vastuuntuntoani toisista.

Käänteentekevästi vastuun kantaminen omasta itsestäni lisää vastuuntuntoani toisista.

Life coaching on henkilökohtainen harjoitusohjelmasi oman näköiseesi elämään

Life coaching vahvistaa ihmisen vastuuta omasta itsestään. Käytännön tasolla se on mitä suurimmissa määrin ihmisen henkilökohtaisen muutoksen työkalu, tukisysteemi ja harjoitusohjelma.

Coach auttaa tarkastelemaan asioita ratkaisukeskeisesti rohkaisten ja kannustaen positiivisen kautta.

Tarkoitus on saada aikaan jonkinlainen muutos, ja coach pitää huolen prosessin etenemisestä kun taas muutoksen sisällöstä ja suunnasta päättää ihminen itse.

Life coaching vahvistaa ihmisen vastuuta omasta itsestään. Käytännön tasolla se on mitä suurimmissa määrin ihmisen henkilökohtaisen muutoksen työkalu, tukisysteemi ja harjoitusohjelma.

Muutoksessa ihminen ei kuitenkaan muutu joksikin muuksi tai toiseksi, vaan muutos tarkoittaa mielestäni sitä, että ihmisestä tulee enemmän oma itsensä luottaen omiin voimavaroihinsa ja ottaen vastuun oman elämänsä hallinnasta.

Sillä tapahtuipa kenelle tahansa mitä tahansa, ajattelu, tunteet ja valinnat pysyvät aina ihmisellä itsellään. Niitä ei voi ulkoistaa. Sisäisen äänen kuuntelemista ei opi mallista. Tietoisia päätöksiä ei voi tehdä noudattamalla toisen neuvoja. Teeskentely ja matkiminen eivät pitkässä juoksussa auta ketään, eikä edes life coach voi tehdä päätöksiä toisten puolesta, tai päättää millaisia ihmisten tulisi olla.

Tietoisia päätöksiä ei voi tehdä noudattamalla toisen neuvoja.

Life coaching auttaa kohtamaan ja voittamaan oman pään sisäiset pelot ja löytämään punaisen langan sekavuuden keskeltä.

Kun omat ajatukset ja tunteet kohdataan hyväksyen, olo kevenee ja muutoksen mahdollisuudet kirkastuvat silmissä. Kun ihminen saa kiinni omasta voimastaan, sisäinen motivaatio ohjaa eteenpäin muutoksessa. Vaikeat valinnat muuttuvat helpommiksi, tietoisuus syrjäyttää epäilyksen, jossittelun – ja pelon.

Valintoja omasta voimasta käsin voi tehdä ihan missä asiassa vain; voi itse valita käveleekö korrektisti vai tekeekö väliin yhden laukkahypyn silloin tällöin vain sikisi että se on hauskaa, juoko kahvinsa keltaisesta vai sinisestä mukista, istuako bussissa murjottaen vai hymyillen, kiirehtiikö aamuliikenteessä näkemättä ja kuulematta mitään kiireen jo tykyttäessä ohimoilla vai pysähtyykö matkan varrella viideksi sekunniksi ihailemaan vaaleanpunaisia pilviä aamuauringon sarastaessa taivaanrannasta.

On oma valinta pitääkö työpöytänsä siistinä vai antaako sen kadota paperipinojen alle. On oma valinta antaako kaaoksen jatkua vai laittaako asiat pysyvästi tärkeysjärjestykseen. On oma valinta pitääkö tärkeämpänä sitä mitä muut ajattelevat vai sitä mitä sydämessään tuntee.

On oma valinta pitääkö tärkeämpänä sitä mitä muut ajattelevat vai sitä miltä sydämessään tuntee.

Minkä suunnan valitset?

Mutta jo se, että aamulla laittaa jalkaansa ne kengät, jotka itse haluaa, eikä niitä jotka valitun asun tai laukun kanssa kuuluisi laittaa, voi muuttaa päivän kulun ihan kokonaan. Ja mitä useammin ja eri tilanteissa osaa tietoisesti valita asioita, sitä helpommaksi oman itsensä kuunteleminen muissakin tilanteissa käy. Isossakin muutoksessa kyse on vain pienen pienistä asioista ja muutoksista ketjussa yksi kerrallaan. Ei tarvitse tehdä kaikkea kerralla, osata mitään henkimaailman juttuja tai tehdä radikaaleja valintoja yhdessä yössä.

Oman näköinen elämä ei vaadi ponnisteluja, riittää että olet oma itsesi.

Oman näköinen elämä ei vaadi ponnisteluja, riittää että olet oma itsesi.

Life coach on personal coach

No mihin tässä nyt sitten life coachia tai erillisiä harjoitusohjelmia tarvitaan? No ei tarvitakaan. Olen huomannut, että oikeastaan ihmisillä yleensä on vahva oma sisäinen ääni, ja että jo esimerkiksi pysähtyminen hengittämään muutaman hengenvedon ajaksi riittää oman itsensä tiedostamiseen. Mutta tästä huolimatta monikaan ei pysähdy hengittämään saati tee valintojaan omaa ääntään aktiivisesti kuunnellen.

Ihmiset eivät lepää vaikka ovat väsyneitä, eivät tee lyhyempää työpäivää vaikka haluaisivat olla enemmän lastensa kanssa, eivät lähde ulos kävelylle vaikka haluaisivat liikkua enemmän, eivät jätä television katselua vähemmälle vaikka haluaisivat lukea enemmän, eivät ole valmiita harjoittelemaan vaikka haluaisivat oppia jotain uutta, eivätkä jaksa lähteä lenkille vaikka haluaisivat juosta maratonin. Työpäiväkin on useimmilla niin kiireinen, että tietoinen hengittäminen kahden minuutin ajan, hymy ja ystävällinen sana työtoverille tai kunnon lounas työpaikkaruokalassa eivät mitenkään mahdu ohjelmaan.

Ihminen valitsee kiireen ja stressin, koska ollakseen “hyvä ihminen”, elämässä kuuluu olla kiireinen ja kaikesta kuuluu stressata. Sisäinen rauha ja kiireettömyys on vain kaukainen unelma, jonka vain hihhulit toteuttavat ryhtymällä meditoimaan ja mietiskelemään maksaen laskunsa pyhällä hengellä.

Sisäinen rauha ja kiireettömyys on vain kaukainen unelma, jonka vain hihhulit toteuttavat ryhtymällä meditoimaan ja mietiskelemään maksaen laskunsa pyhällä hengellä.

Mutta tiedän itsekin kokemuksesta, että aina se ei ole niin helppoa. Ja miksi ei? Koska luulemme ettemme pysty muutokseen, luulemme, että muutos vaatii liian isoja asioita ja että emme yksinkertaisesti pysty – ja siksi emme tee mitään vaan lamaannumme pyörittämään kukin omaa oravanpyöräämme.

Arjen tuoksinnassa ei välttämättä tule pysähdyttyä oma-aloitteisesti kuulostelemaan ajatuksia ja omia tuntemuksia – ennen kuin flunssa kaataa sänkyyn, jalka menee poikki tai verenpaineet ovat kaakossa. Joskus meidät pysäytetään varta vasten kun emme itse ole näin tehneet. Mutta säästyäksemme pakolliselta pysähdykseltä, kannattaa omien ajatusten selvittelystä, sydämen äänen kuuntelemisesta ja tietoisesta päätöksenteosta ottaa jatkuvampi tapa.

Jos et saa aikaiseksi saada asioita aikaan itseksesi, on ammatticoach oiva apu. Valmennustilanteessa coach keskittyy täysin sinuun, kuuntelee ja kyselee, kannustaa eteenpäin ja, mikä tärkeintä, kunnioittaa sinua omana itsenäsi. Saat rauhassa pysähtyä, miettiä ja oivaltaa oman tapasi purkaa arjen ongelmavyyhdin ja olla oma itsesi.

Valmennustilanteessa coach keskittyy täysin sinuun, kuuntelee ja kyselee, kannustaa eteenpäin ja, mikä tärkeintä, kunnioittaa sinua omana itsenäsi.

Saat rauhassa pysähtyä, miettiä ja oivaltaa oman tapasi purkaa arjen ongelmavyyhdin ja olla oma itsesi.

Koska jokainenhan meistä haluaa elää hyvän elämän, tehdä työnsä kunnolla ja olla arvokas lähimmäisille. Mutta jotta voi olla luottamuksen arvoinen, pitää ensin luottaa itse itseensä, saadakseen arvostusta muilta pitää ensin arvostaa itse itseään, kuullakseen kiitosta pitää ensin itse osata sanoa kiitos asioille jotka ovat hyvin. Kaikissa näissä aiheissa coach auttaa nopeasti oikeille raiteille.

Ihmismieli innostuu, kun se keksii jotain uutta ihan itse. Ihminen innostuu keksiessään ihan itse ratkaisut omiin asioihinsa ilman että kukaan neuvoo mitä pitää tehdä.

Jos olet käyttänyt personal traineria kuntosi ja vartalosi kuntoon laittamiseen, tiedät jo mikä vaikutus henkilökohtaisella treeniohjelmalla ja treenaajalla on muutosprosessin läpiviemiseen ja tulokselliseen toimintaan. Sama coachingissa – coachin avulla laitat sekavat asiat mielessäsi järjestykseen, löydät motivaatiosi ja saat toteutettua haluamasi muutokset. Coachingissa puntit ja levytangot saavat levätä. Coachin kanssa työskentely toteutetaan mielen tasolla ilman fyysisiä voimainponnistuksia. Harjoitusta saavat lihasten sijasta tunteet, ajatus- ja toimintamallit sekä uskomukset niin tietoisen mielen kuin alitajunnankin voimalla.

Coachin avulla laitat sekavat asiat mielessäsi järjestykseen, löydät motivaatiosi ja saat toteutettua haluamasi muutokset.

Life coach on sinun oma personal coach, joka auttaa saattamaan työssäsi ja elämässäsi asiat paikalleen.
Mutta varoitus: voit oivaltaa olevasi enemmän kuin mitä olet tottunut itsestäsi uskomaan, mikä voi aiheuttaa pysyvää tyytyväisyyttä omaan itseesi ja elämäsi olosuhteisiin.

Life coach ja ylpeä siitä

Tasan kymmenen vuotta sitten valmistuin filosofian maisteriksi pääaineenani suunnittelumaantiede. Enpä arvannut silloin työpaikkaa etsiessäni, että kymmenen vuoden kuluttua kirjoittaisin blogia ja tietokirjoja, olisin life coach, yrittäjä ja kahden lapsen äiti, olisin asunut Ouagadougoussa, valmentaisin golfaajia tai että haaveilisin tulevaisuudessa olevani työkyky- ja kehitysjohtaja.

Tunnustan, että en tiedä kaikesta kaikkea, ja että otan huonosti vastaan ulkopuolisia neuvoja ovatpa ne miten hyviä tahansa.

Mutta kun nyt kerran olen koulutettu life coach, valitsen olla ylpeä siitä. Osaan auttaa ja kannustaa toisia huolehtimaan omasta tontistaan, löytämään oman itsensä ja saamaan elämänsä järjestykseen.

Ammattitaitoa on rohkaista ja kannustaa toisia, vaikka ei itse kaikkea osaisikaan, ja kunnioittaa toisen valintoja, vaikka ei itse tekisi samalla tavalla.

Omasta mielestäni en ole hihhuli, mutta tunnustan, että käsitykseni voi toki olla väärä.


Taru Hermunen-Kuusela

Motivaatiovalmentaja Taru Hermunen-Kuusela on LCF Life Coach -koulutuksen suorittanut suunnittelumaantieteilijä.

 

 

 

Tekstin kuvat: © Depositphotos.com/alphaspirit & Shutterstock.com