Pidä päätöksesi, lunasta lupauksesi | Sirinium
» » Pidä päätöksesi, lunasta lupauksesi

Pidä päätöksesi, lunasta lupauksesi

Uudenvuodenlupaukset on tehty toteutettaviksi

Kalenterivuoden vaihtuessa ihmismieli melko luonnostaan ryhtyy miettimään seuraavan vuoden suunnitelmia.

Kalenteri luo valmiin aikataulun nollata, ja vuoden vaihdos on todennäköisesti saanut sinutkin pohtimaan elämäsi suuntaa, ja ajattelemaan, että jotain uutta voisi alkaa tai tapahtua asioissasi.

Tämä tunne kannattaa hyödyntää!

Elämäntapamuutos vai uusi duuni?

Mikä on oman elämäsi ajankohtaisin muutoskohde juuri nyt?

Haluatko keventää kehoasi tai raskaita ajatuksiasi? Haluatko ryhtyä opiskelemaan tai hakeutua uuteen työhön?

Tai haluatko ottaa selvää siitä, mikä on oma elämäntehtäväsi, ja mitä haluat tehdä isona?

Uskalla asettaa itsellesi tavoite haluamasi asian suhteen. Näin saat mielesi työskentelemään asian ratkaisemiseksi, niin että keksit ja löydät keinot tehdä tavoitteestasi totta.

Jos tavoite tuntuu mielestäsi epämieluisalta termiltä, mieti vaikkapa haaveita, unelmia tai toiveita. Pääasia on, että uskallat mielesi antaa kuvitella tulevaisuutta ja sen eri vaihtoehtoja!

Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä uudenvuodenlupauksista

Äskettäin minua haastatteli uudenvuodenlupauksista toimittaja Henna-Riikka Myrskylä Radio Melodiasta/Auran Aalloilta.

Olet ehkä itsekin pohtinut näitä samoja kysymyksiä, joten tässä avuksesi nyt 6 kysymystä ja 6 vastausta koskien lupauksia ja niiden pitämistä:

1) Minkälainen lupaus on realistinen?

Mikä tahansa asia, jonka voit mielessäsi kuvitella todeksi, on realistinen.

Yleensä ihmiset yliarvioivat sen, mitä yhdessä vuodessa voivat saada aikaan, mutta toisaalta aliarvioivat sen, mitä 5 vuodessa voi tapahtua. Sen takia sinun kannattaakin miettiä, miten aikataulutat oman tavoitteesi.

Jos haluat luvata isosti, mutta et usko sen olevan mahdollista 1 vuodessa, kannattaa miettiä, mikä olisi sinulle hyvä osatavoite yhdelle vuodelle kuvaamaan sitä, että suuntanasi on sen ison lupauksen täyttäminen pidemmällä aikavälillä.

Pienikin muutos voi tuoda mukanaan suuren tuloksen. Älä siis vähättele pieniäkään asioita, sillä asiat muuttuvat jo sillä, että muutat yhdenkin ajatuksesi tai päivittäisen tapasi toiseksi.

2) Jos lupaa elämänmuutosta itselleen, niin mitkä olisivat parhaimmat lähtökohdat sen toteuttamiseen?

Elämänmuutos voi olla ja tarkoittaa hyvin montaa erilaista asiaa. Ensimmäisenä sinun kannattaa lähteä vaikka kävelylle ja sen aikana miettiä, mitä elämänmuutos juuri sinulle tarkoittaa – ja mitä haluat sillä saavuttaa.

Voit esimerkiksi haluta lisää iloa ja energiaa elämääsi. Yhdelle tämä voi tarkoittaa liikkumisen lisäämistä ja ruokavalioremonttia, toiselle tämä sama asia voi tarkoittaa esim. uuteen työhön hakeutumista, kouluttautumista tai ryhtymistä yrittäjäksi.

Tai lupaus lisätä liikuntaa. Mitä haluat liikunnalla saavuttaa: jaksaa paremmin töissä tai lasten kanssa, pysyä terveenä vai keventää kehoa joko kiloista tai stressistä? Liikkuminen liikkumisen vuoksi ei jaksa innostaa sinua varmaan kovin kauaa, mutta kun huomaat sen vaikutukset tavoitteesi saavuttamiseen, jaksat lenkille vaikka väsyneenäkin.

Mieti mikä on se perimmäinen asia, jonka nyt haluat muuttaa elämässäsi, ja mikä on se tapa, jolla haluat asian ratkaista.
Valitse mieluummin yksi tarkka ja konkreettinen asia, kuin monta muutoskohdetta yhdellä kertaa.

Sitten kun yksi asia on kunnossa, sinun on helppo jatkaa seuraavalla. Liian isot ja monet asiat yhdessä paketissa voivat lamauttaa toteuttamisen kokonaan.

3) Miten haasteeseen kannattaa lähteä?

Lupaukset eivät toteudu itsestään, eikä sillä, että jäät odottamaan uuden todellisuuden vain tulevan vastaan jonkun nurkan takaa.

Tärkeää on, ettet jää vain odottelemaan ”parempia aikoja”, vaan että teet joka päivä jotain oman tavoitteesi eteen, on se sitten miten pieni juttu hyvänsä.

Pelkän suorittamisen takia asioita ei kannata luvata.

Lupauksen pitää kummuta aidosta halustasi muuttua tai muuttaa asioita jossain suhteessa.
Haasteen toteuttamisen ei pitäisi tuntua stressaavalta suorittamiselta, vaan innostaa ja antaa hyvää mieltä!

Jos et ole valmis sitoutumaan, on parempi jättää lupaukset tekemättä.

4) Jos haluaisi tehdä muutoksen, mutta motivaatiota ei löydy, niin miten sen motivaation saisi kaivettua jostain, vai onko se edes mahdollista?

Motivaatio syntyy yksinkertaisuudesta, eli ensinnäkin siitä, että tiedät, mitä olet tekemässä.

Jos motivaatiossa on ongelmia, olet ehkä tehnyt asioista itsellesi vain liian monimutkaisia ja vaikeita.

Tällöin kannattaa pohtia, onko muutos tai se mielessäsi ensimmäisenä ollut asia sittenkään itsellesi tärkeä, vai löytyisikö todellinen halusi ja intohimosi jostakin toisesta asiasta tai tavasta lähestyä muutosta.

Kannattaa myös tutkia, voisitko saada muutoksesi tekemiseen apua toisilta, niin että saat myös joltakulta toiselta kannustusta ja tukea oman asiasi toteuttamiseen. Tähän voi sopia kaveri, puoliso, coach, kuntosali, verkkokurssi tai vaikka työväenopiston kurssi. Netistä ja vaikka facebookistakin voi löytyä joku ryhmä tai porukka, jossa voit jakaa ajatuksiasi yhdessä samanhenkisten omien tavoitteidensa toteuttajien kanssa.

Tukihenkilön tai porukan kanssa asiaa pohtien, motivaatiosikin yleensä pysyy paremmin yllä. Tällöin et jää yksin asiasi kanssa, eikä ajatuksesi pääse puuroutumaan.

5) Mitkä ovat avaimet uudenvuodenlupauksen pitämiseen?

Tärkein avain on toki se, että lupaat vain sellaista, mitä todella itse haluat, etkä lupaa asioita vain sen takia, että jotain on pakko luvata tai koska joku toinen lupaa niin.

Oma tahtotilasi ja sitoutuminen itsellesi tärkeään asiaan antavat energiaa ja motivaatiota lupauksesi pitämiseen.
Avaimet kaikkien lupausten pitämiseen ovat sinulla itselläsi. Kyse on ennemminkin siitä, että päätätkö käyttää niitä.

6) Miten lupauksen saa pitämään?

Saat lupauksesi pitämään, kun mielesssiä on selkeä tavoite, ja asia on sinulle riittävän konkreettinen.

Silloin mielesi alkaa ratkaista asiaa ihan itsekseen ja vauhdilla, ja voit helposti nähdä joka päivä jotain, mitä voit tehdä tavoitteesi ja lupauksesi eteen, ja todella toteuttaa sen. Tällöin saatat myös huomata uusia mahdollisuuksia, joita et ehkä vielä ollut tullut itse ajatelleeksi.

Silloin kun tiedät, miksi haluat jonkin lupauksen tehdä, myös sen pitäminen on helppoa, koska asialla todella on jokin merkitys sinulle itsellesi.

Lupaamisen ei pitäisi olla huonojen asioiden kieltämistä itseltäsi, vaan hyvien päivittäisten valintojen tekemistä sen eteen, että saat itsellesi tai elämääsi jollain aikavälillä jotain uutta ja parempaa.

Pidä säännöllisesti kirjaa, missä asioissa olet onnistunut oman lupauksesi suhteen ja muutenkin aina päivien mittaan.

Tämä vahvistaa omaa luottamustasi siihen, että todella pystyt onnistumaan siinä mitä lupasit.

Samalla tulet seuranneeksi sitä, mihin suuntaan asiat kehittyvät, ja että ne todella etenevät haluamaasi suuntaan.

Onnistuvaa vuotta 2016!

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@sirinium.fi

 

Follow Taru Hermunen-Kuusela:
FM, LCF Life Coach. Projektimaisteri, valmentaja, tietokirjailija. Ideoija ja kehittäjä. Taru auttaa motivaation löytämisessä ja sen johtamisessa sekä asioiden kehittämisessä toivottujen tulosten saavuttamiseksi.