Urheilijan mieli | Sirinium

Urheilijan mieli

Voittaminen vaatii muutakin kuin lihaksia

Urheilussa kovin kisa käydään usein mielen tasolla. Voittaja on se, kuka hallitsee fysiikkansa lisäksi myös hermonsa ja hyödyntää suorituksessaan myös mielensä voimaa.

Mieli tarjoaa jokaiselle urheilijalle yhtäläiset keinot hallita painetta, luoda itsevarmuutta, rentoutua stressitilanteessa, keskittyä olennaiseen, kohdata sosiaaliset tilanteet, kääntää koko homma voiton puolelle epäonnistumisen jälkeen, motivoitua harjoitteluun ja tehdä parhaansa oman potentiaalinsa mukaisesti. Voittaja on se, joka käyttää nämä keinot hyödykseen.

Olemme esimerkiksi kovin taitavia kertomaan ja sepittämään itsellemme tarinoita siitä miten asiat itsellämme ja ympärillämme sujuvat – tulkitsemme ja tuomitsemme herkästi niin puolesta kuin vastaan. Tästä voi olla meille itsellemme sekä paljon haittaa että hyötyä; haittaa silloin kun ruokimme itse omia ajatuksiamme ja mielikuviamme negatiivisuudella, peloilla, uhkilla ja vaaroilla, ja hyötyä silloin kun osaamme tukea ajatuksiamme ja mielikuviamme positiivisuudella, onnistumisilla, mahdollisuuksilla ja luottamuksella.

Ajatuksilla ja mielikuvilla taas on iso merkitys itsellemme sen kannalta, miten ja millaista kokemusta itsellemme todellisuudesta luomme, koska aivomme eivät erota, mikä on totta ja mikä on vain omaa tarinaamme, mielikuvaamme tai mielikuvitustamme.

On tutkittu, että mielessä kuviteltu tapahtuma aktivoi samat aivojen osat ja kehomme lihakset kuin tosielämässä tapahtuva tilannekin. Kokemuksena mielikuvissa koettu asia on yhtä vahva kuin tositilanne.
Voittaja on opetellut voittamaan.

Toisille tämä on luontaisempaa, toisten pitää tehdä enemmän töitä tullakseen voittajiksi. Häiritsevät tai negatiiviset uskomukset on kuitenkin kaikkien mahdollista käsitellä ja kääntää positiivisiksi energiaa, voimaa ja motivaatiota luoviksi uskomuksiksi. Positiivisuus auttaa paitsi edistymään ja voittamaan myös näkemään takaiskut rakentavassa valossa.

Urheilijan onkin hyödyllistä fyysisen harjoittelun lomassa pysähtyä vahvistamaan myös omia henkisiä valmiuksiaan.

Sillä kuten vaikkapa voimaa ja liikkuvuutta myös itsetuntemusta, ajattelua ja tunnetyöskentelyä on mahdollista harjoitella. Ne eivät edes vaadi treeneihin ja treenipaikalle lähtemistä, vaan mielen käyttöä ja henkistä vahvuutta voi treenata vaikka kotisohvaltaan käsin.

Jos siis tahdot voittaa, opeta ensin mielesi voittamaan – usko ja luota omiin vahvuuksiisi ja kykyihisi voittaa. Etene pienin askelin kohti suurta tavoitettasi ja huolehdi henkisestä hyvinvoinnistasi ja tasapainosta tasavertaisesti fyysisen hyvinvoinnin ja lajiosaamisen kanssa.

Kukaan ei voita mitään pelkillä lihaksilla. Voiton voit kuitenkin rakentaa mielessäsi myös ilman lihaksia, ja samalla saat vapauden itse määrittää mitä voittaminen ylipäänsä sinulle merkitsee. Oma voittosi tai itsesi voittaminen voi tarkoittaa sinulle myös paljon muuta kuin palkintopallilla seisomista. Toisaalta minkä tahansa tavoitteen saavuttaminen on mahdollista, kun valjastaa oman mielensä ja toimintansa työskentelemään rinta-rinnan oikeaan suuntaan.

Pystyt siihen kyllä. Haluatko?
– Taru Hermunen-Kuusela, taru@sirinium.fi